Malaysia Satu?

salam satu malaysia...

Seperti yg kite sume tau negara kite merdeka 31 Ogos 1957, dan pada hari ini dh masuk ulangtahun kemerdekaan Malyasia yg ke-52. Hingga kini Malaysia dh ade 5 perdana menteri sehinggalah Najib yg merupakan PM skrg. Untuk tahun 2009 ni, mamat ni (Najib) telah memilih tema "1 Malaysia" atas niatnye utk menggabungkan bangsa Melayu, Cina, India dan lain-lain menjadi satu bangsa Malaysia. Persoalannya, bleh jd ke ape yg mamat ni nak? Tepuk dada, tanya orang lain...

Sbnrnya, aku pun xtau dr mane die dpt idea ni, ble die dpt idea ni and so on. Yang aku tau agak kecoh gak r tema kemerdekaan yg die reka ni. Ye r, ape orang buat mesti ade yg sokong n mesti ade jgk yg bantah. Di mane aku? xtau le...Ade jgk yg tny kat aku, "sejak ble Malaysia ade banyak? Malaysia kn satu je dr dulu" aku pun balas r, "aku mane tau. ko tny r cikgu sejarah ko..."


Ilustrasi semata-mata

Sepanjang bulan kemerdekaan ni, bnyk gak r sepanduk2 '1 Malaysia' dpt dilihat siap ade gak lori sampah yg tampal sticker '1 Malaysia' besar2...Oleh kerna sambutan Hari Kemerdekaan ni pd bulan pose, so mgkn org ramai x larat nk sambut, mgkn juga x. Ape2 pun, cube kite renung2 balik, kite ni dh btul2 merdeka ke? sbb org cakap, musuh sekarang serang secara mental (melalui akhlak n pemikiran kite) bkan lg secara fizikal.

Konklusi, hendaklah kite sume bersyukur r sbb Malaysia ni dh merdeka secara kasarnya krn x lg dijajah oleh mane2 kuase asing. Slain tu, Malaysia ni aman n selamat utk didiami wlupun tiap2 hari ade je kes2 jenayah n bunuh diri. Sempena bln pose n merdeka ni, marilah kite berdoa agar kite tidak dijajah dan dibebaskan umat Islam lain dr dijajah kuase2 brat...

Faizal Tahir - Malaysia Satu [download]

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke-52!

3 comments:

spermatocyte v2.0 August 31, 2009 at 3:28 AM  

saya x tau plak...pada 31 ogos 1957..
sudah wujud Malaysia...
setahu ak Malaysia wujud selepas September 16, 1963...

kene tanya balik ckgu sejarah nie...

Abdul.Fatah.Firdaus August 31, 2009 at 6:20 AM  

salam majmuk

XIII August 31, 2009 at 6:26 AM  

to jason:
ops, silap la aku..
aku lemah bnyk bab2 sejarah ni..
nnt la aku btulkn, hrp maklum...

to fatah:
salam majmuk jugak...

About Me

My photo
masih belum sempurna...

Followers

Attention

Untuk view yang lebih mantop, gunekan Mozilla Firefox atau IE. Dinasihatkan supaya tidak menggunakan Google Chrome, Apple Safari etc.